top of page

Gülin Zeytunlu

ile

YOGA ÖĞRETME SANATI

 NAMASKARAM

 

Umarım ki Sadhanamız bedenimizin her bir hücresindeki bilincin akışını uyandırır. Umarım ki hepimiz kendi doğal akışımıza uyanırız.

 

Sarva Mangalam.

 

VİZYON

 

Tecrübenin, bilginin, becerinin, yaratıcılığın ve kalpten ifade edebilmenin modern yaşamın içindeki mistik bir yoga okulunda bir araya geldiği ruh yolculuğuna hoş geldiniz. Oya gibi işlenerek yoganın tüm pratiklerinin birbirinin içine örüldüğü ''Yoga Öğretme Sanatı sizi gerçekte olduğunuz hale çağırıyor.'' Sizi kendinizi cesaretle ortaya koymaya davet eden bu yolculuk zaten içimizde olanın dışarıya yansıması için, çünkü bu çağrı yansıyana görmenin çağrısı.  

 

300 SAAT
Detaylar için tıkla
PAKETLER
200 SAAT
Detaylar için tıkla

Aşağıda yer alan mandala 200 Saat; 300 saatlik eğitmenlik eğitimlerinin temelini oluşturuyor.

Mandala

 

Yoga öğretmeye açılan kapının öğretilerinin kutsal çemberi, 'Yoga Öğretme Sanatı’nın mandalasını yarattı.' Yolculuğun, birlikte öğrenip öğretmenin, kendimizi büyütüp kendimizi rafine etmemizin döngüsünü. Mandala kutsal daire anlamına gelir.

 

Mandala’nın merkezindeki küçük nokta ise Tantriklere göre ‘bindu’dur. Bindu her şeyin kalbinde olandır, bütünlüktür ve her şeyin toplamıdır. Daire noktanın genişlemesidir. Nokta Enerjinin en yoğun formudur ve daire onun uzantısıdır. Noktanın sadece bakışları odaklamak için yüzeyde bir nokta olduğunu söylemek bindu’nun derinliğini tanımlamaz. Bu nokta Mandala’da çok önemli bir pozisyondadır.

 

Çizimin merkezidir. Hem sonsuzluk hem her şeyin başlangıcıdır. Çizimin geri kalan bu merkezin etrafındaki yansımadır. Bu nokta birliği ifade eder, başlangıçtır, zuhurdur. Tezahür ve yayılma prensibidir. Bizim mandalamızın tam ortasında ‘bindu’da ‘Sankalpa’ yer alıyor. Sankalpa Tantrik pratiklerin kalbindedir.

Sankalpa pratiğin ve yaşamın temelinde olan niyettir. Sankalpa ‘dilek’ ‘arzu’ veya niyet olarak tercüme edilebilir. Sam ‘birlikte’, ‘tamamen’ anlamına gelirken, kalpa ‘sıraya koymak’, ‘meydana gelmek’, ‘vücut bulmak’ demektir. Bu pratik en derindeki özle hizada kalarak niyetini yaratmak için zihni kalbi ve bedeni birleştirmektir. İçimizde kalbimizin en derininde hissettiğimiz arzunun, kutsal yaşam amacının, ruhun ifadesinin suretini almasıdır.

 

Sankalpa özün en derin hatırlamasını çağırmaktır. Sankalpa bize üzerinden kanatlanabileceğimiz sabit bir alan yaratır. Sankalpa yoganın pratikleri için temeldir. Bir tohumun açması için önce köklenmesi gerekirSankalpa yaşamın en yüksek amacını desteklemek, ruhumuzu daha büyük bir bütünün hizmetine sunmak için içimizden ettiğimiz yemindir.

 

Mandalamızda 8 tane yaprak yer alıyor. Her bir yaprak kendimizi rafine edeceğimiz pratikleri anlatıyor.

MANTRA

İkinci Yaprak Mantra: Tantra dünyasında mantra tam merkezdedir. Tantra mantranın yoludur. ‘Mantra Marga’dır. Mantra kelimesinin bir çok anlamı vardır. Zihin için bir ‘araç’, ‘ilahi söz’, ‘insan psikolojisinin dili’ bunlardan yalnızca bazılarıdır. Mantra tüm varoluşun temelindeki titreşimin altındaki güçtür. Mantra ‘man’ yani ‘düşünce’ kelime kökünden türer. Sanskrit dilinde ‘manas’ ‘zihin’ ama aynı zamanda da ‘kalp’ demektir. Mantra zihni koruyan ve özgürleştiren araçtır. Mantra, zihni koruyan bir teknik ve kalple zihin arasında köprü kurandır. İçimizdeki ayrık parçaları bir araya getirir. Mantra ‘kutsal ses, kelime, cümle’veya ilahi söz olarak düşünülebilir. Tüm yaradılışın temelindeki titreşimin altındaki güçtür. Mantra Tantranın en özlü pratiklerinden biridir.

SADHANA

İlk yaprağımız Sadhana. Sadhana ‘spiritüel disiplin’ anlamına gelir. Kelimenin kökü ‘Sadh’ ‘ doğrudan amaca doğru gitmek demektir. Uyanmayı destekleyen tüm spiritüel pratikler ‘Sadhana’dır. ‘Sadhana’, kararlılık, süreklilik, adanma ve devamlı bir öğrenme hali gerektirir, böylece öğrenciye köklenebileceği bir alan açar ve akışın içerisinde sabit kalabileceği bir çapa görevi görür. BKS Iyengar ’ Sadhana yalnızca yoga metinlerini teorik olarak çalışmak değildir. Sadhana spiritüel bir uygulamadır. Nasıl ki yağın ortaya çıkması için için yağ tohumlarının sıkılması gerekir, nasıl ki tahta içindeki gizli ateşin ortaya çıkması için ısıtılmalıdır aynı şekilde Sadhaka içindeki kutsal ateşin parlaması için devamlı ve sabırla pratik yapmalıdır’ der .

Vagdevi

Vag devi en yüce Tanrıça Saraswatinin isimlerinden biridir. Saraswati tarafından kutsanmak dünyayı sözlerle dönüştürme kabiliyeti kazanmaktır. Yoga öğretmek kalbinden konuşmaktır. Kendimizi olduğumuz halimizle ortaya koymaya izin verdiğimizde ve bu yola inançla, tutkuyla adandığımızda öğretiler içimizden yükselmeye başlar ancak o zaman öğrencimizin kalbine dokunabiliriz. Ancak aktarımın daha akışkan gerçekleştirmesi için geliştirebileceğimiz çeşitli beceriler de vardır. Yoga öğretmek çok büyük bir hediyeyken aynı zamanda da ağır bir sorumluluktur. Her birimiz kendimizi dürüst, güvenilir öğretilere ve pratiklere bağlı öğretmenler olarak yetiştirmek zorundayız. Kalpten konuşmak , Nefesle öğretmek, Temelden öğretmek , Kullanılan dil, Sözlü yönlendirme, Ellerle zenginleştirme, Özlü ve anlamlı aktarım, Temalandırma, Gözlemleme , Enerjetik gözlemleme, Demonstre etme, Enerjiyi tutma, Alan yaratma, Alanı tutma gibi. Bütün bunlar bizim yaratıcı enerjimizin uyanışıdır, bize düşen onu kabul etmek ve onu daha büyük bir bütünün hizmetine sunmaktır.

ASANA

Bir sonraki yaprak Asana. Yoga pratiği bize ‘yoga’ kelimesinin farklı manalarını kendi bedenimizde tecrübe edebilmek için muazzam bir alan açar. Desikachar yogayı bir noktadan diğerine, daha önceden uzanabildiğimizden daha yüksek bir yere hareket olarak tanımlar. Bu değişimi neyin yarattığı önemli değildir. Dönüşümü yaratan Asanaları pratik etmek de olabilir, meditasyon veya yoga ile ilgili yazıtları çalışmak da: bunların hepsi yogadır. Asana pratiğinde bedene nefese ve zihne konsantre oluruz. Teorik olarak beden, nefes ve zihin birbirinden bağımsız olarak hareket edebilir, yoganın amacı zihnin, bedenin ve nefesin hareketlerini birleştirmektir.

 

Hatha yoga etten ve kemikten yola çıkıtığımız fiziksel bir uygulama. Bilinenden görünenden, bilinmeze görünmeyene doğru adım atıyoruz. Kendi sınırlarımızı tanımak ve kendi sınırlarımıza da saygı duymayı öğrenmek için asanalar bize emniyetli bir alan açar. Nasıl bir tavır ile asanalara yaklaştığımız nasıl bir bakış açısıyla yaşadığımıza ayna tutar. Yogada her asananın amacı, bize kendimizi anlatmaktır. Asanayı Sanskrit dilinden duruş olarak tercüme ediyoruz ama Sanskrit dilinde ‘As’ oturmak anlamına gelir yani Asana ‘üzerinde oturduğumuz yerdir.Bu yoginin üzerinde oturduğu meditasyon minderi, koyun postu veya matı olabilir ama daha derin bir bakış açısından asana bireysel olanla daha büyük olan bütün arasındaki ilişkiyi sembolize eder.

Pranayama

5.Yaprak Pranayama. Nefes ‘yaşamın özü’ ve Prana yaşam gücü veya enerjisidir. Pranayama nefes vasıtasıyla yaşam gücü’nü, ‘Prana’yı yönlendirme kabiliyeti kazanma pratiğidir. Zihni tamamen nefese yönlendirdiğimizde bedendeki enerji kanallarındaki tıkanıklıklar açılır, enerji özgürce akar.

 

Pranayama nefesi düzenlemek anlamına gelir. Daha geniş bir çerçeveden baktığımızda yaşam enerjisinin genişlemesidir. Pranayama pratiği pratik edenin zihnini netleştirir, fiziksel bedenini canlandırır ve kişinin varlığında engin içsel bir farkındalık uyandırır. Pranayama zihni ve bedeni birbirine bağlar ikisi bilinç okyanusunda yüzen iki balık gibidir, biri nereye giderse diğeri oraya gider, bizler nefesimizle dans ettiğimizde zihinde onu izler. Pranayama zihnimizi temizlememize yardımcı olur, bilinçli seçimler yapmamıza kendimizi gözlemlememize yardımcı olur.

 

Bu yaşamımızda bize verilen nefes sayısı bellidir. Pranayama nefesimizi en verimli halde kullanmamıza yardımcı olur. Nefesin varlığımızdaki yumuşak akışıyla zihnimiz durağanlaşır ve netleşir. Duygusal beden şifa bulmaya başlar ve geçmişten getirdiğimiz eski patternler kırılmaya başlar. İyileşme gerçekleşir, neşe artar, sevgi derinleşir.

Dhyana

6. Yaprak Dhyana. Dhyana meditasyonun Sanskrit dilindeki ismidir. Basit bir tercüme ile ‘bilincin akışını’ izlemek olarak düşünülebilir. Meditasyonun yüce amacı kendi saf bilincimizin, içimizdeki ışığın, sevginin ve bilgeliğin yüzeye çıkmasıdır. Bu yoga geleneğinde ‘İçsel Öz’ veya ‘Kalp’ olarak tanımlanır. Aslında istediğimiz bu hali tecrübe etmenin ötesindedir. Kendimizin sadece beden veya bir kişilik değil saf Bilinç, saf Farkındalık olduğunu idrak etmeyi arzu ederiz. Meditasyon zihni izleme pratiğidir. Peki zihnimizi izlemek istememizin sebebi nedir? Çünkü izlerken bizim izlediğimiz o şey olmadığımızı idrak ederiz. Aynı anda hem izleyen hem de izlenen olamayız. Eğer zihnimizi izleyebiliyorsak zihin olmadığımızı idrak etmeye başlarız. Böylece kendimizi beden ve zihinle özdeşleştirmek yerine ‘İlahi olan özü’ fark ederiz. Bu bizler için iyi bir giriş kapısıdır. 

yatra

Yatra öğrenme amaçlı gezi anlamına gelir. 200 saatlik temeli tamamlayan öğrencilere açık olan bu yaprak ile yoganın pratiklerini anavatanı Hindistan’da keşfe çıkarız. Shiva Kumar liderliğinde gerçekleştirdiğimiz Yatralar ile amacımız asana, pranayama, felsefe, mantra, mudra, meditasyon ve mitolojiyi harmanlayarak Hindistanın büyülü güzelliğinde bütüncül yoga pratikleri ve kişisel sadhana için bir temel oluşturmaktır. 200 süren Yoga Alliance onaylı Yoga Öğretme Sanatı eğitimi yoga öğretmek için ihtiyaç duyulan temeli oluşturmanın ötesinde bir yolculuk vaad ediyor. 

MUDRA

Üçüncü Yaprağımız Mudra kutsal mühür anlamına gelir. Mudralar bedende akan enerji devresini destekler. Onlar prananın akışının gerçekleşebilmesi için enerjetik mühürlerdir. Ellerimizi birleştirdiğimizde veya parmak uçlarımızı hem fiziksel olarak hem de enerjetik olarak farklı etkiler yaratabilir, belirli bir enerji alanını çağırabiliriz. Tıpkı yoga asanaları gibi her bir mudranın da farklı bir etkisi vardır böylece parmaklarımız ve ellerimiz yoluyla bağ kurabiliriz. Mudralar duygu durumumuza yardımcı olabilir, zihni netlik getirir. Halsiz hissettiğimizde enerjimizi yükseltmemizi, acite olduğumuzda kendimize güvenimizi yeniden inşa etmemizi sağlar. Sevgi alabilmek için kalbimizi açmamıza, ihtiyacımız olduğumuzda gücümüzü bulmamıza yardımcı olur.

''Bir seyyahln ne önceden belirlenmiş planl,

 ne de gideceği yere varmak için bir niyeti vardır.

                                    Lao Tzu

Eğitimin Temeli Neden 5 Elemente Dayanıyor?

bottom of page